Crapul

 

Crap

Crapul este o varietate a speciei de pește gras, pește de apă dulce din familia Ciprinidae, un grup foarte mare de pești cu rădăcini în Asia și Europa. Ciprinidele grupate cu Caracidele (characiformes), Peștii Pisică (siluriformes), Peștii sabie sau cei electrici (gymnotiformes), formează supra-grupul Ostariophysi, deoarece prezintă anumite caracteristici comune cum ar fi faptul că sunt pești de apă dulce și în structura lor au aparatul Weberian (o structură anatomică din bucăți mici de oase formate din vertebrele 4-5.(care leaga vezica urinara la sistemul auditiv). Oasele sunt conectate la labirint si la vezica urinară. Această funcție este puțin înțeleasă, dar această structură este o parte din procesul de transmitere a vibrațiilor de la vezica urinară la labirint și în procesul de percepție a sunetelor, ceea ce explică de ce peștii Ostariophysi au o capacitate auditivă atât de bună.

Majoritatea ciprinidelor au solzi și dinți pe partea inferioară a oaselor faringiene, fapt ce poate fi modificat odată cu dieta. Tribolodon-ul este singura ciprinidă care tolerează apa sărată , cu toate că există mai multe specii înoată în apă sălcie, dar care se intorc în apă dulce pentru a-si depune icrele. Toate celelalte ciprinide trăiesc în ape continentale și se găsesc pe o întindere geografică mare.

Unii consideră toate ciprinidele ca fiind crapi, iar familia ciprinidelor este adesea denumită ca familia crapilor. Cu toate acestea, denumirea de crap se referă doar la câteva specii de ciprinide cum este Cyprinus carpio (crapul comun), carassius carassius (crapul prusac/caras)Ctenopharyngodon idelle (crap iarbă), Hypophthalmichthys molitrix (crapul argintiu) și Hypophthalmichthys nobilis (crapul cu cap mare/bighead). Crapul a fost mult timp un aliment important pentru oameni, dar și folosiți pentru ornament, cum ar fi diferite specii de carași (carași aurii) și crapul comun domesticit cunoscut sub numele de Koi. Ca urmare, crapii au fost plasați în diferite locații dar cu scopuri diferite. Multe specii de crapi sunt catalogate ca specii invasive de către ministerul agriculturii din SUA și în întreaga lume sunt cheltuite mari sume de bani pentru ținerea sub control a crapilor.